Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, akárcsak az Úrnak, mert a férfi feje az asszonynak, amint Krisztus is feje az egyháznak; ő a test üdvözítője.” (Ef 5,22-23).

Hogy mit jelent a családfői szerep, arról sokaknak sokféle elképzelése van, de nagyon ritkán esik szó a férjek és apák spirituális szerepéről. Pedig nem haszontalan erről elmélkedni. Ehhez kiváló anyag Chad Ripperger rövid tanulmánya, amelynek egy részét ajánlom az alábbiakban a családi pontifexek szíves figyelmébe.

A férj a család vezetője és a feleség feje” – mondja XIII. Leó pápa (Arcanum divinae sapientiae, par.11.). A férj a család fejeként időleges hatalommal bír, mivel az ő feladata és joga anyagilag gondoskodni családjáról és fizikailag megvédeni, mivel az apaság lényege a gondoskodás és védelem. Ő lelki hatalommal is rendelkezik, mert a gyerekek irányában fennálló kötelessége nem pusztán fizikai, hanem spirituális jellegű is, így lelki hatalommal is rendelkezik, amely révén az apa határozhatja meg egy családban uralkodó vallási kultuszt. Mivel a férjnek el kell látnia és meg kell védenie a családját azoktól a dolgoktól – nem pusztán fizikailag, hanem lelkileg is -, amelyek pszichológiailag, erkölcsileg és lelkileg sérthetik a családját, rendelkezik egy bizonyos lelki hatalommal. Ezért van az, hogy a család lelki védelmére és javára Istennek felajánlott imádságai, önmegtagadásai, jócselekedetei központi jelentőségűek.

Az apának az az első és legfontosabb feladata, hogy spirituálisan megvédje a gyerekeit. Mivel az övé a hatalom, az apa – inkább, mint az anya – rendelkezik a képességgel, hogy a felesége számára megszerezze a kegyelmet az erényes életre. Amikor egy férj nem imádkozik, nem végez önmegtagadásokat és jó cselekedeteket, hogy kegyelmeket szerezzen a feleségének és családjának, a legfontosabb feladatában vall kudarcot férjként és apaként. Mert az apa akkor gondoskodik lelkileg a családjáról, ha kegyelmeket szerez felesége (és gyermekei) számára, hogy az állapotának megfelelő erényes életet élhessen. Amikor az apa erkölcsi és lelki hibát lát a feleségében vagy gyermekében, kudarcot vall a róluk való gondoskodásban, ha pusztán csak időnként figyelmezteti őket. Ehelyett, amint észreveszi a hibát, lelkileg mindent meg kell tennie, amit csak tud, hogy kiérdemelje a kegyelmet, ugyanakkor parancsaival irányítania kell gyerekeit és feleségét az erények elérésére. Védenie kell a családját lelkileg, nem pusztán azzal, hogy nem engedi, hogy a pornográfia, hamis vallásosság stb. ne hatolhassanak be felesége és gyerekei elméjébe és érzékeibe, hanem imádsággal, önmegtagadással és jó cselekedetek végrehajtásával tartsa távol családjától a démonit. Ha a családja démoni támadás alá kerül, mivel a férjre van bízva a feleségének és gyerekeinek lelki megvédése, az apa érdemei – hivatalánál fogva – nagyobb erővel bírnak a démoni támadás elhárításában, mint a feleségé (kivéve, ha az anya szentebb, mert akkor az ő érdemei számítanak inkább, de nem az anyai hivatása, hanem a kegyelemben való nagyobb kiválósága okán). Sőt, mivel a démonoknak tiszteletben kell tartaniuk a hatalom rendjét, az apa sokkal hatékonyabban bocsátkozhat a démonival való szellemi harcba, mert azoknak alá kell vetniük magukat a hatalom Isten által létrehozott rendjének.

Idáig Ripperger exorcista atya gondolatai. És ha egy családfő végiggondolja az általa mondottakat, annak hasznára lehet az alábbi ima is, amelyben az Isten által adott családfői hatalomnál fogva parancsolhat a családja ellen törő gonosznak:

Mennyei Atyám, ama hatalomnál fogva, amelyet férjként és apaként adtál nekem, feloldok minden átkot, varázslatot, megkötözöttséget, átkot, rontást, bosszút, felajánlást, vudut, vagy bármilyen okkult cselekedetet, vagy bármilyen gonoszságot, amely engem, a feleségemet vagy kiskorú gyermekeimet érint. Jézus nevében kiűzök minden gonosz szellemet, amely árt nekünk. Jézus nevében elutasítom őket, visszautasítom őket, megtagadom őket, és kiűzöm őket! Felnőtt gyermekeimért könyörgöm, Mennyei Atyám, hallgasd meg a szülői kérést, és szabadítsd meg őket minden ilyen okkult cselekedettől vagy gonoszságtól, és űzz ki minden gonosz szellemet. Atyám, kérlek, áraszd rá családomra az egység és a béke szellemét. Gyógyítsd meg a széthúzást családunkban; az egymástól elhidegült családtagok béküljenek ki megbocsátásban és szeretetben.  Éljünk együtt a te békédben. Imádkozom különleges gyógyító kegyelmekért mindannyiunk számára.  Gyógyítsd meg a bennünket gyötrő sebeket – gyógyíts meg minden depressziót, szorongást, félelmet, kényszert, függőséget, haragot, neheztelést, minden mentális és fizikai betegséget. Állítsd vissza teljes egészségünket. Különösen a következő konkrét kegyelmet kérem családom számára, ha szent akaratod úgy akarja (itt említsd meg a konkrét szándékot csendben vagy hangosan). Mindenekelőtt szívünkbe áraszd a hit ajándékát, hogy mindig benned bízzunk. Térítsd vissza azokat, akik közülünk eltévelyedtek a hittől. A hit pajzsa és az igazság kardja védjen meg minket teljes mértékben minden bajtól és gonosztól. Ezt a szülői imát Jézus szent nevében mondom, kérve a Szent Család hathatós közbenjárását Szűz Máriával, Szent Józseffel és minden szenttel együtt. (Ima forrása)

https://invocabo.wordpress.com/2023/01/07/a-csaladok-papjainak/