20081115

A sikeres kapcsolat hat szabálya


1. A hasonlók vonzzák egymást
A vonzás törvénye értelmében olyan személyhez fogunk vonzódni, akinek magatartása, nézetei összhangban vannak a miénkkel. Azzal leszünk a legboldogabbak, akinek ízlése, érdeklődése és értékei hasonlóak a miénkhez.
Egy házasságon belül szükség van az összhangra a pénz területén, azaz hogyan szerezzük meg, hogyan takarékoskodjunk, hogyan költsünk. A másik terület a gyerekek: legyenek - e, hány legyen, hogyan neveljük. A harmadik terület a szexhez való viszony. A negyedik a vallás, az ötödik a politikai és társadalmi kérdések. Fontos mérce továbbá, hogyan viszonyulnak a felek az emberekhez, a közösségi tevékenységekhez, mivel töltik a szabadidejüket. A lelki élet területén is nagyon fontosak a hasonlóságok, néha fontosabbak mindennél.
A házasságon belüli boldogtalanság és békétlenség sokszor abból fakad, hogy a feleknek eltérő véleményük van az élet alapvető kérdéseiben.
2. Az ellentétek vonzzák egymást
A sikeres kapcsolat második szabálya, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de csak a vérmérséklet tekintetében.
A természet mindig az egyensúlyra, a harmóniára törekszik. Két ember egymásra találásakor pedig a legfontosabb az egyensúly a vérmérsékletben.
Az összeillőség egyszerű próbája a társalgási teszt. Egy olyan kapcsolatban, amelyben vérmérsékletben kompatibilisek vagyunk a másikkal, a társalgás könnyedén folyik. Mindketten annyit beszélnek, amennyit szeretnek és annyit hallgatnak, amennyit akarnak. Ez az egyensúly nagyon fontos.
A házasságon kívüli kapcsolatok zöme azzal kezdődik, hogy az egyik fél teljesebb kommunikációra vágyik és ezt máshol találja meg. ugyanis, ha az egyensúly nincs meg, akkor ez összeütközésre fog vezetni az “adásidő” tekintetében.
Az ilyen kapcsolatban az egyik mindig jobban szeret, mint a másik. Aki jobban szeret, az összeszorítja a száját és hagyja a másikat beszélni. Aki kevésbé szeret, az uralja a kapcsolatot. Ez azonban csak átmenetileg működik. az “elnyomott” fél úgy érzi nem kap lehetőséget, hogy kifejezze magát. Végül az elfojtott érzések kitörnekés ennek az egészsége vagy a kapcsolata látja kárát.
A beszélgetés vonatkozásában tehát nagyon fontos, hogy összhangban legyünk társunkkal, ugyanis ez az egyik előfeltétele az örömteli, boldog kapcsolatnak.
3. A teljes odaadás
A teljes odaadás szabálya megkívánja, hogy teljes szívvel sikeres kapcsolatot akarjunk.
A teljes odaadás, a teljes elkötelezettség azt jelenti, hogy egyik fél sem fontolgatja magában a válást, a szakítást.
A teljes odaadás megköveteli, hogy ne is mérlegeljünk más megoldást, mint azt, hogy ez a kapcsolat sikeres lesz.
W. Scott Peck írta egyik könyvében, hogy “A szerelem teljes odaadás, hogy a másik kibontakoztassamindazt, ami benne rejlik.”
Az emberben az a csodálatos, hogy csak akkor vagyunk érzelmileg szabadok, ha feloldjuk a választási lehetőségeinket és teljes szívvel elkötelezzük magunkat a másik mellett. Csak ebben az esetben vagyunk képesek kiváló minőségű kapcsolatra, amire szükségünk van ahhoz, hogy emberi mivoltunkban maradéktalanul kibontakozzunk.
4. A szeretet
Sokkal fontosabb és nagyobb elégedettség forrása, ha szeretjük egymást, mint az, hogy szerelmesek legyünk bele.
A hosszú távú kapcsolatok esetében a szerelem általában elmúlik. Az idő múlásával változik a másikiránti érzelmek erőssége. Ám, ha két ember szereti és tiszteli egymást, a kapcsolat örökké tart.
Sok pár szerelembe esik, házasságot kötnek majd elválnak, és többé nem beszélnek egymással, mert sosem szakítottak időt arra, hogy megszeressék egymást, hogy megtanulják tisztelni egymást emberként is, és ne csak szerelmi partnerként tekintsenek egymásra.
5. Hasonló énkoncepció
A hasonló énkoncepciók vonzzák egymást és a legjobban férnek meg egymással. Mindig olyan személyekhez fogunk a legerősebben vonzódni, olyanokkal fogunk a legjobban kijönni, olyanokkal leszünk a legboldogabbak akik ugyanolyan pozitívak, mint mi.
A kapcsolat általános tónusa, az optimizmus kontra pesszimizmus szintje jó mérce az énkoncepciók kompatibilitásának.
A negatív énkoncepcióval rendelkezők ugyanúgy vonzzák egymást, mint akiknek pozitív az énkoncepciójuk.
Ha két ember kapcsolatra lép, és az egyik boldogabb, mint a másik, ez számos konfliktus forrása lesz. A legtöbb házasság és kapcsolat felbomlásának az oka, hogy az énkoncepciók nagyon eltérőek egymástól. Rengeteg férj és feleség érzi úgy, hogy társának negatívitása akadályozza az előrejutásban. Ez komoly probléma és nincs rá egyszerű megoldás.
6. A jó kommunikáció
A hatodik szabály, hogy legyen jó a kommunikáció. A jó házasság alapja, hogy a partnerek jól kommunikálnak egymással, azaz ugyanazon hullámhosszon vannak. Mindketten tudják, hogy mit gondol és mit érez a másik. Ugyanazokra a következtetésekre jutnak egymástól függetlenül. Szinte “közös agyuk” van.
Ahhoz, hogy egy kapcsolatot a kiváló kommunikáció jellemezzen, egyszerre van szükség arra, hogy sok időt töltsünk egymással és ez az idő minőségi legyen. A pároknak szükségük van rá, hogy csak ketten, együtt lehessenek. hosszú, megszakítás nélküli alkalmakra van szükségük, hogy meghallgassák egymást.
Ha két ember annyira elfoglaltá válik, hogy nem találnak időt a beszélgetésre egymással, szinte biztos, hogy problémákkal kell számolniuk.
A jó kommunikációhoz egyszerre szükséges a jó beszéd és a figyelmes hallgatás.
Egy férfi és egy nő közötti kiváló kommunikációhoz még arra is szükség van, hogy tisztában legyenek a közöttük lévő lényeges különbségekkel.

Nincsenek megjegyzések: